Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2022 15:54 - Държавата най-сетне призна лечебната сила на минералните извори в община Полски Тръмбеш
Автор: anonymous285 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 837 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Държавата най-сетне призна лечебната сила на минералните извори в община Полски Тръмбеш

https://www.borbabg.com/2019/09/05/mineralni-izvori/  

05.09.2019
  БОРБА БГ   

СЛЕД 4-ГОДИШНА САГА И БИТКА С ДЪРЖАВАТА тя най-сетне призна лечебната сила на водата от минералните извори в Полски Тръмбеш и Обединение. На 8 август 2019 г. в общината са получени две балнеоложки оценки за двата извора, в които се признават целебните свойства на минералната вода от двете находища. Досега здравното министерство блокираше всяко инвестиционно намерение с твърденията, че водата от двата извора била опасна. Сега в оценките се посочва, че водата не е годна за пиене, но може да се използва за лечение на множество заболявания. Балнеоложките оценки, подписани от министър Кирил Ананиев, са пратени освен до кмета на общината и до РЗИ – В. Търново.

 

„Водата в Полски Тръмбеш се характеризира като високоминерализирана, хипертермална, хлоридно-сулфатна натриева и калциева вода без санитарно-химични и микробиологични признаци на замърсяване. Съгласно Експертната оценка на индикативната доза от поглъщане на радионуклиди с минералната вода на НЦРРЗ, водата се определя като непригодна за използване за питейно-битови цели и може да бъде използвана само за лечебно-профилактични цели при посочените условия. Водата има стабилен физико-химичен състав и свойства и отговаря на изискванията на Наредба N 14 за курортните ресурси, курортните местности и курортите.

Лечебно-профилактичните свойства на водата се определят от високата минерализация и наличието на хлоридно-сулфатни, калциеви и натриеви йони, въглеродния диоксид и разтворени сулфиди и сероводород. Питейното балнеолечение с този тип води е ограничено поради високата минерализация. При болни с намалена киселинност на стомашното съдържимо може да се прилага при разреждане. Водата оказва лаксативен ефект. Оказва въздействие основно върху жлъчно-чернодробната система. Комбинацията от различни йони стабилизират клетъчната мембрана и оказват антивъзпалително действие. Наличието на въглероден диоксид усилва действието на йоните. При използване за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика (след съответното темпериране до 35  37 гр. С) оказва благоприятно въздействие при следните заболявания: стомашно-чревни заболявания, съпроводени с хиперацидитет (хронични гастрити и гастродуоденити, ентероколити, язвена болест и др.); жлъчно-чернодробни (жлъчно-каменна болест, хронични холецистити, холангити, холангиохепатити, хронични хепатити, дискинезии на жлъчните пътища и др.); метаболитни (подагра, затлъстяване, диабет и др.). Препоръчително е разреждането на минералната вода 1:1 и не повече от 3 х 150 мл един час преди хранене за 4 – 6 седмици“, се казва в оценката.

Лечебно-профилактичните свойства на водата в Обединение се определят от висока минерализация и наличието на хлоридно-сулфатни, калциеви и натриеви йони, въглеродния диоксид и разтворени сулфиди и сероводород. Питейното балнеолечение с този тип води е ограничено поради високата минерализация. При болни с намалена киселинност на стомашното съдържимо може да се прилага при разреждане. Водата оказва лаксативен ефект. Оказва въздействие основно върху жлъчно-чернодробната система. Комбинацията от различни йони стабилизират клетъчната мембрана и оказват антивъзпалително действия. Наличието на въглероден диоксид усилва действието на йоните. При използване__за балнеолечение и балнеопрофилактика (след съответното темпериране до 35 – 37 гр. С) оказва благоприятно въздействие при следните заболявания: стомашно-чревни заболявания съпроводени с хиперацидитет хронични гастрити и гастродуоденити, ентероколити. язвена болест и др.; жлъчно-чернодробни (жлъчно-каменна болест, хронични холецистити, холангити, холангиохепатити, хронични хепатити, дискинезии на жлъчните пътища й др.); метаболитни (подагра, затлъстяване, диабет и др.). Препоръчително е разреждането на минералната вода 1:1 и не повече от 3 х 100 – 200 мл по лекарско предписание.

СЕГА ВЕЧЕ ИМА ЗЕЛЕН СЕМАФОР ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА инвестиция от 370 000 лв., която може да доведе минералната вода до хотела и болницата в града. До края на 2017 година сондажът се експлоатира чрез компресорна станция и ерлифтна уредба. През 2018 година разработеният проект беше изпълнен, като половината от средствата за неговото финансиране бяха осигурени от Националния доверителен екофонд в рамките на Инвестиционна програма ”Минерални води”, а другата половина от бюджета на Община Полски Тръмбеш. Общата стойност на изпълнение на обекта възлиза на 227 144 лева. С изпълнението на проекта се постигна оптимизиране на водовземането чрез потопяема помпа и предоставяне на възможност за присъединяване на повече консуматори към находището. След изграждането на новата помпена станция през 2018 г. се реализира и проект за присъединяване на летните къпални към новата помпена станция.

Общината направи проучвания за установяване точното местонахождение на водопровода с дължина 3036 метра, като направените разходи за сметка на общината са в размер на 2500 лева. След окончателното установяване на неговото местоположение общината предприе действия по проектиране реконструкцията на водопровода и присъединяването към новоизградената помпена станция на стойност 11 400 лева. Проектът, за който инвестицията е за 370 000 лв., предвижда реконструкция на съществуващото трасе с полиетиленови тръби HDPE Ф125 PN16 SDR11, отговарящи на естеството на минералната вода, присъединяването към новоизградената помпена станция посредством помпена група с напор, съобразен и с бъдещото захранване на хотел „Есперанто” в града, както и Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация, изграждането на водомерна шахта за бъдещ монтаж на водомерен възел към бъдещо отклонение на водопровод за минерална вода към хотел „Есперанто” и Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация „Минерални бани – Полски Тръмбеш”.








Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2488426
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930